Hazai csapat dolgozik Bjarke Ingels új projektjén

A Baumetall Design Kft. fémlemez tető és homlokzatburkolatok tervezésével, gyártásával és kivitelezésével foglalkozik, ez pedig egy olyan speciális terület, amelyet kevés vállalat választ főiránynak. A cég nevéhez fűződik a Türkmenisztáni repülőtér megtervezése, legyártása és levezénylése, de részt vettek más projektekben is: a Dinamo Minsk Stadion, a taskenti HUMO jéghoki aréna, a Dinamo Moszkva Futball és Jéghoki stadion építésében, és a Doha metróhálózat két legnagyobb állomásának tetejét is ők építették.

És így fog kinézni a következő projektjük
Az évek során összekovácsolódott egy harmincfős gárda, amelyben 22 mérnök dolgozik, de a többi munkatárs is magas mérnöki tudással és minőségi elvárással rendelkezik. Mivel a csapat tagjai angol, német, orosz, török és lengyel nyelven tudnak tárgyalási szinten kommunikálni, és minden kolléga beszél idegennyelvet, így a nemzetközi piacon való aktív részvételük nem ütközik akadályokba, és mivel egy korábbi német partner tavaly kisebbségi tulajdonrészt vásárolt a cégben, egy olyan hazai sikertörténetről beszélhetünk, ami már a nemzetközi színtéren is kezd komoly eredményeket elérni.

A modern művészeti kiállítótérként működő Kistefos Museum egy norvég magánszemély nevéhez fűződik, az ő fejlesztéséről van szó, és ez az intézmény az ő adománya lesz a közösségnek. A múzeum kivitelezésére írt pályázatot Bjarke Ingels, és cége, a BIG nyerte meg 2014-ben.

- A már évtizedek óta működő alapítvány, amely a modern művészetek bemutatását tűzte ki célul, az új BIG által tervezett épülettel jelentős bővítést valósít meg, illetve a megfogalmazott épület tömeg maga is kiállítási tárgyként értelmezhető – mondta el a Roadsternek Dr. Toldy Gábor, a Baumetall Design Kft mérnöke. – A szaktervezésére meghívást kaptunk, mivel a dán fővállalkozóval együtt dolgozunk egy másik, 225 m hosszú autópályán és vasúton átívelő állomás híd épületen Dániában. Számos referenciánkon megszerzett kompetenciánk miatt vontak be a Kistefos Museum előkészítési munkáiba, ahol a személyes tárgyalások alkalmával sikerült meggyőznöm magas szintű szakmai tudásunkról a BIG tervezőit is. Ennek köszönhetően mi nyertük el a homlokzattervezési, gyártási és kivitelezési munkáit. Nagy kihívás egy ilyen bonyolult épületet megvalósítani, ugyanakkor nagyszerű tapasztalat a BIG-el és a RAMBOLL-al – 13.000 mérnök dolgozik náluk – együtt kidolgozni a terveket.

Ráadásul egyetlen nem skandináv résztvevőként, külön jó érzés hogy folyamatosan helyt tudunk állni és már sokszor bizonyítottuk észrevételeink helyességét, így javaslatainkat megfogadva folyt a főszerkezetek tervezése is. A magyar mérnökök, jó vezetéssel komolyan helyt tudnak állni a világpiacon.

Az épületburkolat kivitelezése szeptemberben kezdődik, az átadás pedig a tervek szerint 2019 nyarán történik meg.

Lépjen velünk kapcsolatba